Van 't Hoffstraat 2
9351 VH Leek
Tel: 0594 512444
 

Veilig op weg: banden

 
Veilig op weg: banden

De klapband

Een klapband ontstaat in de meeste gevallen door ouderdom van de caravanband, onjuiste bandenspanning of overbelading. Een klapband verstoord in enkele ogenblikken uw vakantie! Uw caravan loopt door de enorme klap namelijk vaak een flinke beschadiging op en tevens loopt u zelf ook onnodig risico door de gevaarlijke situatie die kan ontstaan op de openbare weg. Een klapband is echter makkelijk te voorkomen: vervang uw banden in het zesde levensjaar en houdt uw banden op de juiste spanning.

Banden gaan gemiddeld 6 jaar mee. De reden: door de lange sta tijden en de daarbij optredende belasting verouderen de banden sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden. Optisch is er dan vaak niets aan de banden te zien; ze hebben voldoende profiel en vertonen vaak geen uiterlijke gebreken. Maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk het rubber loslaten van het stalen karkas. Het advies aan u is om daarom uw banden in het zesde levensjaar te vervangen.

Ook de juiste bandenspanning kan de kans op een klapband verkleinen. Een te lage bandenspanning brengt een grote vervorming en verhitting van de band met zich mee, wat tevens tot een klapband kan leiden.

Leeftijd banden

technocenterDe DOT code is een codering met vier cijfers en geeft aan in welke week en in welk jaar de banden zijn geproduceerd.
1e+2e cijfer = week van productie. 3e+4e cijfer = jaar van productie
De code 4202 betekent: week 42 jaar 2002. Het advies is om deze banden te vervangen.

Loadindex (LI)

Caravans worden steeds zwaarder en de banden moeten dit gewicht kunnen dragen. Op elke band is de loadindex weergegeven. Dit getal geeft aan hoeveel kilogram deze band kan dragen. Het advies aan u is om banden te kiezen die gemakkelijk het maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan kunnen dragen. Een band die teveel wordt belast slijt sneller en onregelmatiger en vergroot de kans op gevaren zoals een klapband.

Tijdens de BOVAG-onderhoudsbeurt worden de banden nauwkeurig voor u nagekeken. Indien de banden ouder zijn dan 6 jaar krijgt u het advies om de banden te vervangen. U weet nu waarom!

 

Terug ...