Van 't Hoffstraat 2
9351 VH Leek
Tel: 0594 512444
 

BOVAG onderhoud van caravans, campers, vouwwagens en aanhangwagens

 
BOVAG onderhoud van caravans, campers, vouwwagens en aanhangwagens

Tijdens de vakantie wilt u 100% ontspannen. Als uw caravan goed onderhouden is, heeft u daar op de camping geen zorgen over. Het advies is om elke twee jaar een BOVAG Onderhoudsbeurt uit te laten voeren, zodat u zeker weet dat uw caravan, vouwwagen of camper in goede conditie blijft.

BOVAG ONDERHOUDSBEURT

Bij een BOVAG Onderhoudsbeurt gaan onze gecertificeerde keurmeesters aan de slag met meer dan zestig punten, zodat uw caravan, camper of vouwwagen niet alleen voldoet aan alle wettelijke eisen, maar ook aan onze strenge comfort- en kwaliteitseisen. Voor de camper is er zowel een algemene onderhoudsbeurt voor de wagen, als een losse opbouwbeurt.

 

Klapband

Een klapband ontstaat in de meeste gevallen door ouderdom van de caravanband, onjuiste bandenspanning of overbelading. Een klapband verstoort in enkele ogenblikken uw vakantie! Uw caravan loopt door de enorme klap namelijk vaak een flinke beschadiging op en tevens loopt u zelf ook onnodig risico door de gevaarlijke situatie die kan ontstaan op de openbare weg. Een klapband is echter makkelijk te voorkomen: vervang uw banden in het zesde levensjaar en houd uw banden op de juiste spanning.

Banden gaan gemiddeld 6 jaar mee. De reden: door de lange sta tijden en de daarbij optredende belasting verouderen de banden sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden. Optisch is er dan vaak niets aan de banden te zien; ze hebben voldoende profiel en vertonen vaak geen uiterlijke gebreken. Maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk het rubber loslaten van het stalen karkas. Het advies is daarom uw banden in het zesde levensjaar te vervangen.

Ook de juiste bandenspanning kan de kans op een klapband verkleinen. Een te lage bandenspanning brengt een grote vervorming en verhitting van de band met zich mee, wat tevens tot een klapband kan leiden.

Leeftijd banden

technocenter

De DOT code is een codering met vier cijfers en geeft aan in welke week en in welk jaar de banden zijn geproduceerd.
1e+2e cijfer = week van productie. 3e+4e cijfer = jaar van productie
De code 4202 betekent: week 42 jaar 2002. Het advies is om deze banden te vervangen.

Loadindex (LI)

Caravans worden steeds zwaarder en de banden moeten dit gewicht kunnen dragen. Op elke band is de loadindex weergegeven. Dit getal geeft aan hoeveel kilogram deze band kan dragen. Het advies aan u is om banden te kiezen die gemakkelijk het maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan kunnen dragen. Een band die teveel wordt belast slijt sneller en onregelmatiger en vergroot de kans op gevaren zoals een klapband.

Tijdens de BOVAG-onderhoudsbeurt worden de banden nauwkeurig voor u nagekeken. Indien de banden ouder zijn dan 6 jaar krijgt u het advies om de banden te vervangen. U weet nu waarom!

Veilig op weg: Gas

Gas is de basis voor een stuk comfort in de caravan: de kachel verwarmt, het eten en drinken in de koelkast blijft koel en u kunt lekker koken in uw caravan. Het is uiteraard erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat de gasinstallatie altijd in topconditie is. U heeft vast wel eens verhalen gehoord van caravans die zijn afgebrand. De oorzaak hiervan is vaak gebrekkig onderhoud aan de gasinstallatie! Neem zelf geen risico en volg daarom het advies op van uw caravanbedrijf: Laat uw caravan regelmatig onderhouden!

Gasslang

De gasfles staat in de disselbak en wordt met de gasslang aangesloten op de gasinstallatie. De gasslang is daardoor een essentieel onderdeel en wordt gecontroleerd tijdens de BOVAG-onderhoudsbeurt. Op de gasslang staat het jaartal van productie vermeld. Het advies van BOVAG en ANWB is om de oranje gasslang na 4 jaar te vervangen. De reden hiervoor is dat er na verloop van tijd scheurtjes door uitdroging in de slang ontstaan waardoor uw veiligheid en die van anderen om u heen afneemt. Vervang daarom uw gasslang tijdig.


Drukregelaar

De gasdruk in een fles wordt bepaald door de omgevingstemperatuur. De druk is dus niet altijd gelijk. Gasapparatuur vraagt echter om een constante gasdruk. De drukregelaar op de gasfles zorgt hiervoor. De drukregelaar moet afhankelijk van het model minimaal iedere 5 à 10 jaar vervangen worden voor optimale regeling van de druk en voor de veiligheid.

Tip: Stop uw disselbak niet propvol met spullen! Zorg voor voldoende ventilatie in de disselbak zodat er geen ophoping van gas ontstaat bij een eventuele lekkage.

Advies

Laat de BOVAG-onderhoudsbeurt minimaal eens per twee jaar uitvoeren door uw BOVAG-bedrijf, zodat uw caravan (en ook uw gasinstallatie) in topconditie is!

Terug ...